Smyčcové nástroje

housle dimavery

Smyčcové nástroje spadají z hlediska způsobu vzniku tónu do široké rodiny nástrojů strunných. Řadíme sem jedny z neoblíbenějších nástrojů vůbec – housle, violu, violoncello nebo kontrabas.

Klasické, tedy akustické varianty smyčcových nástrojů disponují celodřevěným trupem (ozvučnicí) a krkem, který vystupuje nad trup a napíná struny po celé délce nástroje. Klasické provedení těchto nástrojů bývá celodřevěné, nejčastěji se pak jedná o kombinaci javorového a smrkového dřeva.

Například u kontrabasu však není oficiální provedení nástroje nijak standardizováno. Je tedy možné setkat se například i s modely z laminátu či vyztuženého plastu. V takovém případě se jedná buďto o levnější alternativu celodřevěného nástroje anebo o stylizovaný kus usilující o moderní design.

Všechny smyčcové nástroje jsou vybaveny čtyřmi strunami, na něž je sice technicky možné drnkat prsty podobně jako v případě strunných drnkacích nástrojů, skutečné kvality hraní se však dosahuje v případě, kdy jsou struny náležitě rozechvívány za pomoci smyčce.


Smyčec tvoří poměrně choulostivou součást tohoto druhu nástrojů. K tomu, aby perfektně sloužil je třeba jednak velmi opatrného zacházení, jednak pravidelné údržby v podobě promazávání kalafunou.

Pokud bychom si měli v krátkosti představit jednotlivé instrumenty, tím nejmenším z celé skupiny smyčcových nástrojů jsou velmi oblíbené a také rozšířené housle Dimavery. Nacházejí uplatnění snad ve všech hudebních žánrech, nejvíce pak v hudbě klasické, tedy vážné.

Rozměrově o málo větší než housle je viola. Ta je houslím konstrukčně velmi podobná, ladí se ale o kvintu níže. V rámci orchestru má viola úlohu středního altového hlasu.

Druhý největší smyčcový nástroj představuje violoncello Dimavery, zkráceně označované jako cello. Ladí se ještě o oktávu níže než viola.

Kontrabas je pak velmi mohutným nástrojem hrajícím basovou linku. Jde tedy o nástroj, který případně spolu s bicími udává rytmus.

Smyčcové nástroje značky Dimavery se vyznačují zaručenou kvalitou a seženete je v mnoha různých cenových variantách – od dostupnějších nástrojů pro děti a začátečníky až po ty mistrovské kousky. Dimavery pro vás vyrábí následující tipy smyčcových nástrojů:

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.