Ukulele

Ukulele dimaveryUkulele je strunný hudební nástroj s dlouhou historií. Pochází z Havaje z 19.století. Postupem času pronikla do jazzu, country a trampské hudby i jiných hudebních žánrů.

Ukulele neboli také ve zkrácené podobě uke se svou konstrukcí podobá klasické akustické kytaře. Hraje se na ni však odlišně. U kytary se drnká na struny v oblasti ozvučného otvoru, u ukulele je ruka výš, na rozhraní těla ukulele a krku. V těchto místech vydává ukulele nejlepší tóny.

Ukulele mívá většinou 4 struny, ale některé mají i 6 strun.

Podle velikosti se rozlišují čtyři základní druhy ukulelí. Pro začátečníky se díky velikosti (délka 53cm) a ladění (C dur, g’c’e’a’) nejlépe hodí sopránové ukulele. Pro pokročilejší hráče pak koncertní (58cm), tenorové (66cm) a barytonové ukulele (76cm). Dalším typem je mini ukulele – sopranino, a maxi ukulele basové. Existují také elektroakustická ukulele.

Mezi významné výrobce ukulelí patří německá firma Dimavery. Své kvalitní produkty nabízí za příznivé ceny. Na výběr máte dobře znějící dřevěné ukulele (např. z javoru, olše, lípy), v přírodních nebo pastelových barvách, které preferují především děti. Pokud není součástí ukulele pouzdro nebo lehký kufr, lze jej dokoupit, rovněž tak náhradní nylonové struny, které lépe zní než kovové.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.