Akustické strunné nástroje

Strunné nástroje jako takové patří mezi hudebními nástroji k těm nejoblíbenějším. My se podíváme na vybrané akustické drnkací nástroje, především kytary Dimavery, které nacházejí uplatnění v mnoha žánrech napříč celým hudebním spektrem.
strunné nástroje dimavery

K těm vůbec nejrozšířenějším pak bezesporu patří klasická akustická kytara Dimavery. Je tvořena celodřevěným trupem (ozvučnicí) a krkem, který napíná šestici strun po celé délce nástroje.  Klasická kytara se stala vzorem i pro své další varianty, mezi které patří oblíbená elektrická kytara a také elektroakustická kytara spojující vlastnosti elektrické i akustické varianty nástroje do jednoho.

Poměrně mladým nástrojem z rodiny drnkacích strunných instrumentů je pak takzvaná baskytara neboli basová kytara. Úlohou baskytary je v rámci moderní hudby hrát basovou linku, tedy v podstatě nahrazovat kontrabas. Po vzoru kontrabasu má běžná basová kytara pouze čtyři struny a často také pražce, díky čemuž svým designem na první pohled velmi připomíná elektrickou kytaru. S baskytarou se setkáme zejména v elektrické nebo elektroakustické podobě, akustická baskytara se pak řadí spíše mezi výjimky.

Vedle notoricky známých kytar a rozšířených baskytar však kategorie drnkacích strunných nástrojů nabízí i celou řadu dalších, velmi zajímavých instrumentů. Jedním z méně obvyklých nástrojů, které vychází z klasické kytary je například ukulele, zkráceně také uke. Jedná se o menší nástroj často veselého designu, který je oblíbený hlavně u dětí a začátečníků.

Například country nebo folková muzika hojně využívá banjo, které oproti ukulele disponuje větším množstvím strun. Zvláštností je, že o zesílení tónů se u banja nestará klasická dřevěná ozvučnice s otvorem, ale bubínek potažený blánou.

Z historických filmů pak veřejnost zná nástroj zvaný mandolína. V obci hudebníků však tento nástroj rozhodně není pasé. Je jedinečný svým výrazným zvukem, který získává díky unikátním zdvojeným strunám.

Dimavery Vám nabízí velmi široký výběr nejen všech hudebních nástrojů, které jsme zde jmenovali, a to ve vysoké kvalitě a při rozumných cenách. Dimavery pro vás vyrábí následující druhy strunjých nástrojů:

  • akustické baskytary
  • akustické klasické kytary
  • westernové kytary
  • elektroakustické kytary
  • kytarové sety
  • mandolíny
  • bendža
  • ukulele
  • příslušenství – pozdra, stojany pro kytary
Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.