Dětské hudební nástroje

Výrobce hudebních nástrojů Dimavery má ve své nabídce širokou škálu dětkých nástrojů. V nabídce najdeme kytary, ukulele, bicí a další hudební nástroje pro děti DIMAVERY.

Dětské bicí nástroje

dětská bicí souprava

Bicí nástroje jsou tou nejobsáhlejší a pravděpodobně také vůbec nejstarší skupinou hudebních nástrojů. Někdy se můžeme u bicích nástrojů setkat také s pojmenováním perkuse, které celkově zahrnuje veškeré bicí nástroje. Jindy, a zejména pak v rámci moderní hudby ale můžeme narazit na to, že se bicí nástroje jako takové dělí jednak na bicí soupravu, jednak na perkuse – tedy všechny ostatní bicí nástroje, které nejsou součástí bicí soupravy.

Stejně jako u všech ostatních hudebních nástrojů, i v případě těch bicích platí, že čím dříve se na ně začneme učit hrát, tím lépe. Pokud byste tedy rádi vychovali schopného bubeníka, nemusíte otálet. V dnešní době již není žádný problém sehnat například speciální bicí soupravu pro děti. Dětská bicí souprava je přizpůsobena výšce jejich postavy a celkově jim ergonomicky vyhovuje.

Typickým nástroje, na něž děti „hrají“ mnohdy dříve, než se naučí mluvit, může být také xylofon. Přestože konstrukčně připomíná spíše jakousi modifikaci nástroje klávesového, řadíme jej mezi bicí. Xylofon obvykle sestává z jakési klaviatury složené většinou z kovových či dřevěných naladěných kamenů, na které se hraje paličkou. Xylofony pro ty nejmenší se obvykle vyrábějí ve velmi atraktivních barvách, aby mohlo dítě již podvědomě rozlišovat jednotlivé tóny za pomoci odlišných barev.

Uplatnění u malých, například předškolních nebo mladších školních dětí najde ale i celá řada dalších bicích nástrojů. Hra na bicí je zejména o rytmu a většině dětí nedělá problém automaticky udržovat rytmus například právě hrou na některý bicí nástroj.

Dětské dechové nástroje

U dechových nástrojů vzniká tón buďto rozechvěním sloupce vzduchu za pomoci rtů hráče anebo nárazem vzduchu na hranu otvoru hudebního nástroje. Dechové nástroje pak také dělíme na nástroje žesťové a dřevěné; první se tradičně vyrábějí z mosazných kovů, druhé ze dřeva. Tyto materiálové vlastnosti už ale dávno neplatí jako hlavní atribut pro dělení dechových nástrojů; hlavním rozpoznávacím prvkem je právě způsob vzniku tónu, jaký už popisujeme výše. U žesťových dechových nástrojů se zvuk vytváří rozechvěním vzduchového sloupce, na čemž mají hlavní podíl rty hráče, zatímco u nástrojů dřevěných je předpokladem vzniku tónu náraz vzduchu na hranu otvoru.

Protože dechové nástroje jako takové jsou stále velmi oblíbené a využívá jich celá řada klasických i moderních hudebních žánrů, nemohou ve výběru těchto instrumentů chybět ani nástroje určené pro děti. Dětské dechové nástroje jsou velikostně i celkově ergonomicky přizpůsobené tělesné stavbě dětí. Vyznačují se ale také nižší cenou, tedy finanční dostupností. Větší děti a dospívající mohou postupem času přecházet již na nástroje pro dospělé.

Kromě pohodlného tréninku správné techniky hraní již od útlého věku mají však dechové nástroje jedno specifikum, které je činní vhodnými pro děti i z jiných důvodů. Tím důvodem je velmi účinná a nenásilná terapie dýchacích potíží. Obvykle se k těmto účelům používá zobcová flétna. Dětská flétna způsobí, že se děti při hře na nástroj nevědomky naučí efektivněji ovládat svůj dech. Lepší se rovněž kapacita plic a častou hrou na dechový nástroj dochází také k jakémusi pročištění. Hru na flétnu u dětí s častými dýchacími potížemi mnohdy plošně aplikují specializované třídy mateřských a základních škol, výjimečně celé specializované školy.

Dětské klávesové nástroje

Klávesové nástroje patří pro své široké možnosti využití a jemný zvuk stále mezi ty nejoblíbenější hudební nástroje vůbec. Přestože techniku hraní zde lze považovat za o něco snazší než například v případě smyčcových nástrojů, platí tu stejně jako u všech hudebních nástrojů, že čím dříve se začne hrát, tím lépe. Nejsnadněji si správný prstoklad údajně vštěpují už předškolní děti – chcete-li tedy vychovat dobrého hudebníka, neotálejte.

Na klávesové nástroje se ale samozřejmě mohou začít učit i starší děti. Nezřídka se stává, že naprostí začátečníci jsou i mezi dospělými.

A jaký konkrétní druh nástroje zvolit? Pokud máte doma křídlo v ceně nového auta, není co řešit. Spíše v případě, že žádným podobným vybavením nedisponujete přichází otázka, jaký klávesový nástroj pořídit dítěti, které bude s hraním začínat a ještě tedy nevíte, zda ho bude hraní bavit, bude se mu věnovat a zda má tedy do budoucna smysl pořizovat velmi nákladný klavír či pianino.

V dnešní době moderní techniky se Vám kromě klavíru a pianina nabízí i další možnost, a to klávesy. I velmi kvalitní keyboard seženete mnohonásobně levněji než pianino. Speciální dětské keyboardy se navíc mohou vyznačovat například menšími klávesami nebo i klaviaturou menšího rozsahu. Zatímco klasické klavíry nebo pianina disponují celkem 88 klávesami, dětské klávesy mohou mít kupříkladu jen 54 klapek. Dítě tak může i při své výšce a délce rukou a prstů obsáhnout i celý rozsah klaviatury.

Postupem času a tím, jak se bude dítě zlepšovat samozřejmě lze přejít například na digitální pianino anebo už rovnou na klavír či klasické pianino.

Přestože představují ty nejběžnější klávesové nástroje, nejsou ale klavíry a pianina tím jediným, na co by v rámci této skupiny instrumentů mohly Vaše děti učit. Velmi oblíbenou zůstává například také hra na akordeon neboli tahací harmoniku. Velmi malým dětem se také často pořizuje dětský xylofon, který ovšem již řadíme do skupiny bicích nástrojů.

Dětské strunné nástroje

dětská kytara

U všech hudebních nástrojů platí, že čím dříve se na ně začneme učit, tím lépe. Samozřejmě nejde o jediný předpoklad toho, že se z člověka stane dobrý hudebník. Svou roli hraje také talent, ale hlavně jistý zápal do hraní, píle při cvičení a intenzita cvičení. I tak ale nic nepokazíte, pokud svého malého muzikanta začnete k hudbě vést již od útlého věku.

Mezi jedny z nejrozšířenějších a také nejoblíbenějších hudebních nástrojů patří nástroje strunné. Z těch nejtypičtějších pak můžeme odlišit jednak strunné nástroje drnkací, jednak smyčcové. Jak u drnkacích, tak u smyčcových nástrojů, zejména pak u kytar a houslí, máte bez problému možnost sehnat i menší, tedy dětské velikosti. Dětská kytara existuje například jako poloviční, tedy označená „1/2“, housle kupříkladu tříčtvrteční, tedy s označením „3/4“ a řada dalších. Například u violy se setkáme také s velikostí „7/8“. Správně zvolená velikost je pak obzvláště u tohoto typu nástrojů jedním z nejdůležitějších předpokladů dosažení nejen pohodlí a zdravého držení těla během hry, ale také správné techniky hraní. Kupříkladu hráč na housle by měl v pozici, kdy má nástroj podložený pod bradou pohodlně dosáhnout až na konec nástroje, tedy dlaní se dotýkat tzv. šneku.

V dnešní době, kdy moderní hudební žánry široce využívají elektrických kytar, pak není žádnou výjimkou už ani dětská elektrická kytara. Ty seženete i ve velmi atraktivních barevných odstínech a mnohdy se setkáte dokonce s větším výběrem než v případě klasických akustických kytar pro děti.

Oblíbeným nástrojem dětí a mladistvých hudebníků, přestože postupem času mnohdy přejdou na jiný strunný drnkací nástroj, bývá také méně obvyklé ukulele, někdy také zvané „uke“. Jedná se o malý nástroj nejčastěji se 4, 5 nebo 6 strunami, který je konstrukčně odvozený z akustické kytary. Dětské ukulele se navíc často vyznačuje velmi veselým designem s pestrými barvami.

Veškeré dětské nástroje DIMAVERY zakoupíte na hudebniny-shop.cz

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.