Elektrické baskytary

Baskytara je poměrně mladým instrumentem z rodiny drnkacích strunných nástrojů. Setkáme se s ní především v elektrické podobě, používají se ale také baskytary elektroakustické, akustická baskytara je pak spíše výjimkou. Úlohou baskytary je v oboru moderní hudby nahradit funkci kontrabasu.

baskytara dimaveryBaskytara tedy hraje basovou linku (často spolu s bicími) a tím udává rytmus. Výjimkou mohou být ale například jazz baskytary – jazzová muzika je totiž jedním z mála hudebních žánrů, který využívá baskytary jako sólového nástroje. Baskytara se ladí vždy o jednu oktávu níže, než udává notový zápis. Moderní baskytary Dimavery se na první pohled velmi podobají elektrickým kytarám a konstrukčně jsou jim skutečně velmi podobné.

Většina baskytar má také pražce, ačkoli se setkáme také s bezpražcovou alternativou nástroje. Taková baskytara pak ještě autentičtěji napodobuje zvuk kontrabasu. Na rozdíl od kytary má však elektrická baskytara – opět po vzoru kontrabasu – pouze čtyři struny. Touto vlastností baskytara poněkud vybočuje z rodiny drnkacích strunných nástrojů, u nichž je standardem strun šest. Stejně jako v případě pražců se ovšem i zde setkáme s modely, které disponují větším počtem strun, než udává standard.

Na elektrické baskytary se drnká většinou prsty, palcem, případně trsátkem. Protože se jedná o elektrickou verzi nástroje, ve své podstatě nepotřebuje elektrická basová kytara ozvučnici. Zvuk z rozechvělých strun se přenáší za pomoci snímačů do aparatury, kde je zesílen a následně reprodukován.

Možné jsou samozřejmě také následné technické úpravy zvuku. I přes to se naprostá většina baskytar vyrábí s celodřevěným tělem – to sice neplní funkci ozvučnice jako takové, kvalita výsledného zvuku je ale díky dřevěnému materiálu vyšší. Baskytary značky Dimavery se vyznačují vysokou zárukou kvality a seženete je v mnoha nejrůznějších provedeních i cenových hladinách. Dimavery pro vás vyrábí následující tipy baskytar:

  • Precision Bass kytary
  • Basové kytary
  • Moderní baskytary
  • Ostatní elektrické basy
Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.